Joan d’Anguera biodynamische wijnbouw

  • Bio-dynamisch
  • la Planella
  • Syrah-druif

Joan d’Anguera

Priorat wordt omringd door een vrij jonge appellatie, de D.O. Montsant. Dit wijngebied was tot 2001 onderdeel van het grote wijngebied Tarragona. Qua landschap lijkt het op Priorat: grote hoogteverschillen en ruige bergen. Maar Montsant heeft tussen de bergen in ook vlaktes met een zanderige bodem. En dat heeft invloed op de smaak van de wijn. Wijnen uit dit gebied hebben zachtere tannines, en zijn lichter en fruitiger van stijl. Maar ook hier komen stoere wijnen vandaan. Wijnmakers maken vaak beide stijlen wijnen. Zoals wijnhuis Joan d’Anguera. De meest eenvoudige wijn van deze wijnmaker is de fruitige ‘joven’, een wijn die je zelfs makkelijk licht gekoeld als aperitief kunt drinken. Veel voller en steviger van smaak zijn de “La Planella’en de “Bugader”, die minimaal een jaar houtrijping krijgen. Ook deze wijnmaker heeft vanaf het begin zijn eigen weg gekozen. Zo was Joan senior de eerste Spaanse wijnmaker die Syrah aanplantte. Hij was altijd al groot fan van de Syrah en na een bezoek aan Australië besloot hij het ook maar eens op zijn eigen domein te proberen. En met succes: in de meeste wijnen van dit wijnhuis vind je de Syrah-druif terug. De huidige wijnmakers, zonen Josep en Joan, proberen de kwaliteit en de eigenheid van de wijnen in stand te houden. Bijvoorbeeld door de overstap naar de biodynamie, een vorm van wijnbouw waarbij naast het zo natuurlijk mogelijk werken ook rekening wordt gehouden met de stand van de zon, de maan en de sterren.