Rueda put kracht uit lange wijngeschiedenis

  • Verdejo is Koning
  • Historie
  • Wellicht onbekend; zéker niet onbemind!

Rueda

 

Rueda.  Rueda is een van de historische wijngebieden van Spanje. Het past in het rijtje van streken met een lange wijntraditie, zoals Bierzo, Montsant, Toro en Catalunya. Belangrijkste verschil: in Rueda heeft het accent altijd gelegen op witte wijnen. Wijnen die, geholpen door nieuwe wijnbouw- en keldertechnieken, de afgelopen decennia de wereld stormenderhand hebben veroverd.    Belangrijkste troef: de eigen Verdejo-druif.

 

Koninklijk goedgekeurd.   Dit noordelijke deel van Spanje behoorde tot de eerste regio’s die door de Spaanse koningen werden terugveroverd op de Moren. Het Iberisch schiereiland viel in 717 in handen van de Moren en in de eeuwen daarna, tot de val van Grenada in 1492, werd het stap voor stap terugveroverd: de “Reconquista”. Lange tijd was het hof van het koningshuis gevestigd in Valladolid en de lokale wijnen waren daar zeer populair. Reden voor de koningen om de productie van wijn uit “Medina del Campo”, zoals de streek destijds werd genoemd, krachtig te stilmuleren. De introductie van de lokale druif verdejo vond plaats in de elfde eeuw. Vanwege de populariteit van Sherry maakte Rueda lange tijd gerijpte, sherry-achtige wijnen, bekend onder de naam Donado. Vooral na het uitroeien van de phylloxera, in de negentiende eeuw, en in de jaren dertig van de vorige eeuw werd op grote schaal palomino aangeplant, dezelfde druif als in de sherry-streek. Maar alles veranderde in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het nieuwe Rueda werd geborenen de glorieuze terugkomst van droge wijnen op basis van de eigen druif, de verdejo.

 

spanje_castilla_y_leon_rueda

Flinke investeringen zetten Rueda op de kaart.  Rueda staat voor aromatische, droge en levendige witte wijnen. De ontwikkeling van deze nieuwe versie van Rueda had veel te maken met de belangstelling voor de streek vanuit andere wijngebieden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren het met name wijnbedrijven uit de Rioja die hun oog leiden vallen op Rueda. Het befaamde Rioja-huis Marqués de Riscal zag in Rueda grote mogelijkheden om een alternatief te maken voor hun zwaardere, houtgelagerde witte Rioja. Dit was het begin van de hernieuwde opleving van de lokale Verdejo, een druif die werd gezien als zeer interessant vanwege zijn mooie aromatische  karakter. Daarna ging het snel met Rueda. De streek kreeg voor zijn witte wijnen in 1980 een eigen DO, als eerste wijngebied in Castilla y León, eerder dus dan Ribera del Duero. Het betekende een erkenning van de kwaliteit en het begin van een lange periode van groei en voorspoed. Het hoogtepunt werd bereikt met een vertienvoudiging van de wijnproductie van 1994 tot 2014.

Verdejo is koning.   Vanaf het moment dat de wijnen van Rueda in stijl veranderden van zacht en gerijpt naar fris en droog was het verdejo, die de toon zette. Voor witte Rueda is verdejo steeds vaker de basisdruif geworden. De druif is dan ook geknipt voor het maken van frisse, droge wijnen. Hij levert aromatische wijnen met mooie zuren en levendigheid, zelfs in dit zuidelijke klimaat. Aan de noordkant van de hoogvlakte liggen de wijngaarden op ongeveer 700 tot850 meter hoogte, op arme ondergronden. Dat zorgt voor een duidelijke nachtelijke afkoeling, en juist dat is essentieel voor de zuren en veel smaak. Het resultaat is een fris en fruitig type wijn, precies het type wijn dat tegenwoordig heel populair is. De wijnen vinden dan ook gretig aftrek, zeker in landen als Nederland en Duitsland. Nederland heeft het afgelopen jaar weer de grootste markt voor Rueda, met Duitsland op de tweede plaats Nederlandse wijndrinkers houden van het droge aromatische en lichtfruitige karakter van deze wijnen. Maar ook de aantrekkelijke prijs speelt natuurlijk een flinke rol.

Technisch sterk ontwikkeld.   Rueda heeft alles in zich om goede en betaalbare wijnen te kunnen maken. Rueda ligt op een hoogvlakte, met wijngaarden die nergens stijl zijn en dus gemakkelijk machinaal te bewerken. Dat verlaagt de kosten en helpt bovendien de kwaliteit. De druiven kunnen ‘s nachts machinaal worden geoogst, zodat de druiven koel de bodega binnenkomen. Voor hun fruitige karakter van de wijnen is dat heel belangrijk. Een flink deel van de wijnen wordt “op techniek” gemaakt. Dat wil zeggen, met alle moderne middelen die een wijnmaker tegenwoordig ter beschikking heeft. Dat begint met een korte inwerking op de schillen. De polyfenolen die daardoor vrijkomen, geven de wijn zijn karakteristieke bitters. Dan volgt bij de meeste bodega’s een rijping op de fijne lie (dode gistcellen) gedurende een maand of twee, drie. Rijping op de lie maakt de wijn rijker en voller, en geeft hem meer diepgang en structuur. Daarna kan de wijngaarden gebotteld en is de moderne Rueda geboren. Liefhebbers van een karaktervol glas kunnen daarnaast kiezen voor een tweede type Verdejo, gemaakt op basis van druiven uit historische wijngaarden met oude stokken. Dit type wijn wordt gemaakt met weinig interventie in wijngaard en kelder, waarbij de druiven vaak later en rijper worden geoogst. Sommige producenten kiezen ervoor om hun krachtige stijl Rueda op hout te laten rijpen, om hem meer diepgang en complexiteit te geven.

Grote dynamiek.   Rueda is als wijnstreek gaandeweg volwassen geworden. Investeerders van buitenaf spelen daarin een actieve rol. Niet allee uit de Rioja, maar ook uit de Ribera del Duero en Frankrijk. Ook bedrijven uit de streek zelf investeerden in nieuwe wijngaarden, bodega’s en kelders. Kleinere producenten, die druiven verkochten aan grotere bodega’s, besloten hun eigen wijn te gaan maken, zodat het aantal bedrijven groeide. Daarmee zijn de wijnen van Rueda niet meer weg te denken uit het Spaanse wijnlandschap.