Côtes du Provence Wijn uit de Provence, Frankrijk

Provence is one of those magical destinations which travellers dream about – blue skies, warm days, balmy evenings, healthy cuisine, splendid architecture, a fascinating heritage and the wonderful sing-song accent of the local inhabitants, the Provençaux

Côtes du Provence

 

WIJN UIT DE PROVENCE, FRANKRIJK

In het zuidoosten van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de zonnige Provençe. Deze prachtige en schilderachtige streek, met golvende heuvels vol bloemen en kruiden, is de grootste roséproducerende wijnregio van Frankrijk. De regio levert naast mooie, droge rosés ook aromatische rode wijnen en fruitige witte wijnen.

Klimaat

De naam Provençe komt van de oude Romeinen, die de regio nostra provincia (onze provincie) noemden. Er heerst een typisch mediterraan klimaat, met veel invloeden van zee. De winters zijn mild en de zomers warm en droog. Met meer dan 3.000 uur per jaar is de Provençe veel zonniger dan veel andere gebieden in Frankrijk. De mistralwind uit het noorden zorgt voor enige afkoeling en droogt de druiven na een zware regenbui.

Druivenrassen

Er staan verschillende druiven aangeplant in het gebied, waarvan de mourvèdre de meest aangeplante is. Deze blauwe druif vormt het belangrijkste bestanddeel van veel rosés en rode wijnen. Mourvèdre wordt vaak gemengd met cinsaut en grenache. Rosés uit de Provençe zijn bijna altijd droog van smaak. Ze moeten voor minstens 20% uit saignée wijn bestaan. Saignée wijn wordt gemaakt door de versgeperste blauwe druiven kort te laten gisten. De druivenschillen geven dan een lichtroze kleur aan het sap. Rode wijnen uit de Provençe zijn vaak vol en aromatisch van karakter. De fruitige witte wijnen worden gemaakt van druiven als de bourboulenc, viognier, chardonnay en sauvignon blanc. Veel Provençe-wijnen bezitten typische aroma’s van kruiden die veel in de regio groeien, zoals rozemarijn, lavendel en tijm.

Côtes de Provence

De appellation Côtes de Provence beslaat een oppervlakte van ongeveer 20.000 hectare. Het is veruit het belangrijkste gecontroleerde gebied in de streek, hoewel de wijngaarden verspreid over de regio liggen. Ongeveer 4/5 deel van de wijnproductie bestaat uit droge rosés. Er wordt de laatste tijd ook geëxperimenteerd met rosés die rijpen op hout. Bovendien is er steeds meer aandacht voor de productie van rode kwaliteitswijnen.