Restaurant Vandeijck en Way of Wine Door sommelier Renee Schellekens

“De service van Way of Wine is helemaal top! Het enthousiasme spat er vanaf. Ik denk dat ze hard moeten werken om zo veel moois te kunnen ontdekken..

Restaurant Vandeijck en Way of Wine

“Vandeijck is: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En dat vind ik de kracht van Vandeijck! Alles is mooi, verzorgd, maar zonder fratsen. We zijn er voor iedereen, iedere gast is bij ons welkom, van fietsers tot fijnproevers. En toch gebeurt alles hier met ons eigen signatuur. We doen echt ons best voor elke gast, terwijl we echt heel verschillende doelgroepen bedienen. Ik denk dat we daar best uniek in zijn. En daar word ik zelf heel blij van!

Dan denk ik, ik werk in een hartstikke mooie zaak, qua looks, maar ook met een super-enthousiaste witte brigade, er komen echt hele mooie gerechten uit de keuken, maar zonder poespas. Er zit altijd nog dat eerlijke stukje vlees of vis bij. Je gaat hier niet met honger naar buiten… En de prijs-kwaliteit verhouding van Vandeijck is echt een grote kracht hier. 

Het is jammer dat het aantal “echte” horeca-mensen echt afneemt. Als je een switch overweegt gooien ze overal de rode loper voor je uit. En dan vraag ik me soms af hoe dat komt. Kijk, ikzelf zou echt niks anders willen. Vaak wil iemand bijvoorbeeld niet altijd in de avond of in het weekend werken, maar dat hoort er wel bij. 

Ook de salarissen lopen niet altijd in de pas, als je kijkt wat andere beroepen aan toeslagen krijgen op het basisloon, misschien dat het ook daaraan ligt. Hiervoor moet je wel het soort mens zijn, dat is natuurlijk zo. Voor mij werkt het gewoon. Maar ik vind het wel jammer, het is zo’n mooi vak, het zou mooi zijn als weer meer mensen er voor zouden kiezen.

Waarom Way of Wine?

Het is begonnen met de connectie met Sandra. Die ken je, die vertrouw je, die gun je het en die is  super-enthousiast, dus dan ga je zeker kijken. En dat pakte ontzettend goed uit, want als zij ergens goed in zijn, dan is het in een héle hoop hebben qua keus, en dan ook nog eens in een prijsklasse waar je heel mooi arrangementswijnen van kan maken. Zonder in te leveren op de kwaliteit natuurlijk, en daar ligt echt hun kracht. Ze hebben zo veel verschillende, originele wijnen en vooral ook heel veel leuke dingen waar we de gasten echt mee kunnen verrassen. 

Ze zijn altijd op zoek naar iets nieuws; is een jaargang niet van dezelfde kwaliteit als vorig jaar, dan doen ze het gewoon niet. Ze zijn niet gebonden aan bepaalde huizen en dat merk je dus heel goed in de selectie die ze maken. Er zijn zoveel leveranciers die contracten hebben met grote huizen, en die wijn verkopen ze. Jaar na jaar na jaar. Hoe die wijn smaakt, is bijna niet meer van belang. Daar is Way of Wine echt anders in.

Bovendien zijn ze gemoedelijk, ze willen echt aan het werk voor je, meedenken, meezoeken, kijken echt wat er bij je past, wat je gerecht nodig heeft, en doen daar ook niet flauw over. Je merkt aan alles dat het echte Brabanders zijn, en een relatief klein bedrijf. Zij kennen jou, en vice versa, en dat werkt gewoon. Ze komen zelf uit de horeca, dus ze weten hoe het werkt, én ze kennen je bedrijf, dus ze snappen heel goed hoe ze je kunnen helpen.

Enthousiasme spat er vanaf!

De service van Way of Wine is helemaal top! Als je met ze praat, Jeroen of Sandra, maakt niet uit, dan spat het enthousiasme er vanaf. Ik denk dat ze hard moeten werken om zo veel moois te kunnen ontdekken, maar dat maakt ze helemaal niet uit. Ze zijn beiden heel gepassioneerd in wat ze doen. Dat werkt gewoon zo, dan word je zelf ook enthousiast! En de service is heel persoonlijk, ze kijken echt naar je historie, zodat je ook steeds nieuwe dingen hebt. En dat wil je ook voor je gast.

Ik durf ze bij wijze van nog voor één doosje te bellen, dan staat Sandra hier morgenvroeg. Dan rijdt ze zelf wel naar het magazijn of zo en dan wordt het gewoon geregeld, dat vind ik zo bijzonder. Dat vindt je nergens.. Ik zou het bij een ander niet durven vragen, maar het contact is zo hartelijk, als ik echt omhoog zou zitten dan heb je echt iemand om op terug te vallen.

Favoriete wijn

Mijn favoriete wijn? Ja, das een moeilijke! Als een willekeurig iemand het zou vragen zou ik denk ik zeggen, dat je me wakker mag maken voor een witte Bourgogne, met name een Meursault, of een Amarone, die vind ik ook echt heerlijk. Maar da’s natuurlijk lekker makkelijk. Dure wijnen drinken kan altijd nog.

Waar ik echt blij van word, is als ik, in de prijsklasse van een arrangementswijn iets te proeven krijg dat zó anders is, waar ik zó door verrast wordt en wat zó anders gemaakt is dat je denkt van “Wauw, dit is echt een hele gave wijn!”. Dat vind ik echt fantastisch..

Vroeger was het natuurlijk allemaal Frankrijk wat de klok sloeg, en daar kwamen Italië en Spanje langzaam bij. En wat eerst de nieuwe wereld genoemd werd, Chili en zo, daar zijn we nu ook al lang aan gewend. Maar Way of Wine heeft ook hele gave wijnen uit het Oostblok, daar kun je mensen nog echt mee verrassen. Het is heel tof dat Jeroen en Sandra ook juist buiten de gebaande paden zoeken… Het is zo fijn dat ze met dingen komen waar je echt enthousiast over bent, en die je dan ook nog mag schenken in een arrangement.

Ze hebben bijvoorbeeld nu een witte wijn uit Moldavië, een combinatie van Pinot Gris en Chardonnay,  die smaakt dus echt fantastisch. De Reserve ’16 van Radacini. Hij won zilver tijdens de voorjaarsproeverij van Mundus Vini, en voor dat geld: ongelofelijk! Is dat echt mijn Favoriete Wijn? Nee, want er is zo veel moois en lekkers te vinden, ik kan echt gewoon niet kiezen, maar dit is een goed voorbeeld van een hele mooie vondst. Dat is zo’n leuke, originele wijn, daar word ik echt helemaal blij van. Dat merken je gasten ook, dat je echt helemaal achter je keuze staat. Daarom ben ik ook fan van Way of Wine.”

Renee Schellekens
Sommelier

Bezoek ook:
Restaurant Vandeijck in Riethoven