5: Goede wijn behoeft geen kurk

Een fles wijn opentrekken lijkt tot het verleden te gaan behoren, want de nieuwste trend in het afsluiten van wijn is een schroefdop; in het Engels screwcap of screwtop genaamd. En die schroefdop geldt zeker niet alleen voor vliegtuigflesjes.

Schroefdop
De tijd dat schroefdoppen alleen maar voor simpele wijnen of voor snel gebruik werden toegepast is voorbij. Want inmiddels is gebleken dat de schroefdop een perfecte vervanger is van de traditionele kurk. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruiksgemak. Want zeg nou eerlijk; Is het niet handig om tijdens een picknick op het strand of bij de barbecue niet aan een kurkentrekker te hoeven denken? Of eindelijk af zijn van het geworstel met een vastzittende of afbrekende kurk?

Voordelen
De schroefdop heeft nog veel grote voordelen: De dop is namelijk beter voor de wijn. De wijn heeft daardoor geen risico op ‘kurk-smaak’ en heeft geen kans op vroegtijdige veroudering. En als de fles eenmaal aangebroken is, kun je hem simpelweg direct weer dichtschroeven. Ook aangebroken plat neerleggen is geen enkel probleem. Het lijkt nog wat wennen, maar nog even en de ‘ plop’ van het ontkurken van een fles wijn wordt vervangen door het ‘klik, klik klik’ van de schroefdop.